Subsidies voor verduurzaming: De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is in 2024 weer beschikbaar met een verhoogd budget van 600 miljoen euro. Deze subsidie helpt woningeigenaren bij het investeren in isolatie, warmtepompen, zonneboilers en meer. Voor monumentale woningen zijn de voorwaarden versoepeld, en er is extra subsidie voor biobased isolatiematerialen. Ook zijn de eisen voor warmtepompen aangescherpt naar minimaal energielabel A++ om in aanmerking te komen voor subsidie.
Uit de miljoenennota stukken blijkt dat de overheid tot zeker 2026 subsidie zal willen geven voor isolatie, zonneboiler of warmtepomp. De overheid heeft daarnaast beloofd tot aan 2030 energiebesparing aan te gaan moedigen. Dat lijkt voor nu vooral veel kansen te bieden voor isolatie, zonneboiler en de warmtepomp. Voor de thuisbatterij lijkt voor nu nog geen subsidie te komen. Je krijgt gemiddeld zo’n 30 procent subsidie op de investering die je hebt gedaan. Dit is slechts een indicatie. Het werkelijke subsidiebedrag hangt af van het aantal vierkante meter isolatie dat je hebt laten plaatsen of het vermogen van de warmtepomp.
De spelregels voor de ISDE subsidie in 2024 blijven nagenoeg hetzelfde. Je kan alleen subsidie krijgen voor je eigen woning waar je ook zelf moet wonen. Vakantiewoning of een huurwoning komen niet in aanmerking. Ga je een warmtepomp plaatsen in een huurwoning? Dan moet je zakelijke ISDE subsidie aanvragen.
ISDE subsidie voor warmtepomp en zonneboiler
Het subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp én vermogen. Gemiddeld zien we voor warmtepompboilers een bedrag van 750 euro, hybride warmtepomp 2.500 euro en volledig elektrisch systeem al snel 3.500 euro aan subsidie. Voor de zonneboiler ligt het subsidiebedrag gemiddeld rond de 2.000 euro.
De belangrijkste voorwaarden om subsidie te kunnen krijgen is dat de warmtepomp kundig geplaatst moet zijn door een installatiebedrijf zoals DLE.energy. Zelf installeren komt niet in aanmerking. Ook alleen een inbedrijfstelling is onvoldoende, de subsidie zal dan worden afgekeurd door de overheid. Dus maak voor jezelf in dit soort gevallen de afweging of het goedkoper is zelf te installeren of de subsidie te ontvangen.
In 2024 is er ook een andere belangrijke wijziging. Warmtepompen met een lager energielabel dan A+ krijgen helaas geen subsidie meer. Dit omdat anders niet voldaan kan worden aan Europese regelgeving. Daarentegen krijgen warmtepompen met een label A+++ of hoger 225 euro subsidiebonus.
Bron: RVO
Over de auteur
6 maart 2025 door FlorisDaken
28 februari 2025 door FlorisDaken
7 september 2024 door FlorisDaken
11 juli 2024 door FlorisDaken
11 juli 2024 door FlorisDaken
Gerelateerde artikelen
Geplaatst op 13 mei 2024 door DLE redactie
De vraag naar duurzame energieoplossingen groeit. Als u overweegt uw huis te verduurzamen, is het belangrijk om slimme, geïntegreerde systemen te overwegen die niet alleen uw energierekening …
Geplaatst op 2 april 2024 door Bart
Kun je financiële ondersteuning gebruiken bij jouw verduurzaming? Zet samen met ons de eerste stap. Wij als financier en jij als slimme investeerder. Zo kun je snel beginnen met besparen, …
Geplaatst op 23 januari 2024 door DLE redactie
In dit artikel ga je lezen over: Nederlandse stroomnet onder druk door toename duurzame technologieën; Slimme apparaten en protocollen essentieel om overbelasting te voorkomen; …
Laat je gegevens achter en wij laten je zien wat je kunt besparen en toevoegen aan je dak.
Advies over een specifieke oplossing? Geef dit aan in de afspraak, dan koppelen we je direct aan de juiste adviseur.
In onze brochure vind je prijzen en andere informatie over onze hybride en all-electric warmtepompen.
Ontvang onze whitepaper en plan een gesprek met een adviseur